Anasayfa
22-09-2018
Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές με πολιτικά μηνύματα
Στις 19 Μαΐου του 2019 θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και στις 26 Μαΐου θα λάβει χώρα ο δεύτερος γύρος, ταυτόχρονα με την διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο δεδομένο που γνωρίζουμε αυτή την στιγμή πέρα από τις όποιες στοχεύσεις της κυβέρνησης για την διεξαγωγή και των εθνικών εκλογών, για τις οποίες όμως η ημερομηνία διεξαγωγής τους δεν έχει κλειδώσει.

Συνεπώς, είναι μία ευκαιρία σήμερα να αναλύσουμε το πνεύμα και τα μηνύματα που εκπέμπουν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές τόσο σε τοπικό επίπεδο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και πανελλαδικά.

Τις μέρες αυτές βρίσκεται στην επικαιρότητα η απόφαση του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του 2019. Μια απόφαση που αιφνιδίασε πολλούς στην τοπική κοινωνία και στην Αθήνα. Ενδεχομένως και μερικούς από τους πιο στενούς συνεργάτες τού επί οχτώ χρόνια δημάρχου Κομοτηνής.

Πολύ περισσότερο ξάφνιασε η αναγγελία αυτής της αποχώρησης εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Γ. Πετρίδης θεωρούνταν ως ένα από τα φαβορί και της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης. Το ρεπορτάζ λέει ότι ήταν προσωπικοί οι λόγοι που ώθησαν τον δήμαρχο Κομοτηνής σε αυτή του την απόφαση. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν εγκαταλείπει την πολιτική αλλά ότι θα κάνει μία παύση για να ξεκουραστεί και να «αποτοξινωθεί» για ένα χρονικό διάστημα και πως ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν στο μέλλον μπορεί να επανέλθει. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να διεκδικήσει κάποια θέση στις αμέσως προσεχείς εκλογές είτε σε περιφερειακό είτε σε βουλευτικό ψηφοδέλτιο.

Όπως είναι φυσικό η απόφαση αυτή του κ. Πετρίδη ανοίγει ένα κύκλο συζητήσεων εντός της δημοτικής του παρατάξεως πλέον για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα αποφασίσουν να διεκδικήσουν την ηγεσία και να κατέβουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι. Επιθυμία του δημάρχου Κομοτηνής είναι να υπάρξει ένα πρόσωπο από την παράταξή του που θα αναλάβει τον ρόλο του υποψηφίου δημάρχου ώστε να μην υπάρξουν διασπάσεις που θα τραυμάτιζαν την ενότητα του χώρου του. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο μένει να αποδειχτεί στο άμεσο μέλλον. Να σημειωθεί εδώ ότι ο δήμαρχος Κομοτηνής έχει πει ότι θα παραμείνει στην θέση του μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του η οποία ολοκληρώνεται θεσμικά στις 31 Αυγούστου του 2019. Άρα, δεν φαίνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής στο πρόσωπο του δημάρχου Κομοτηνής για τους επομένους 11 μήνες ανεξάρτητα από την απόφασή του να μη είναι υποψήφιος στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής πέραν της παράταξης του κ. Πετρίδη μετέχουν ακόμα τέσσερις συνδυασμοί. Πρόκειται για τον συνδυασμό της κ. Καζάκου που προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Ν.Δ., τον συνδυασμό της κ. Λαφτσή που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον συνδυασμό του κ. Φακιρίδη που στηρίχθηκε από το ΚΚΕ και τον μην έχοντα εμφανή κομματική υποστήριξη συνδυασμό με την επωνυμία «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ». Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιοι από τους παραπάνω συνδυασμούς θα θελήσουν και πάλι να λάβουν μέρος στις δημοτικές εκλογές του 2019 ενώ βέβαια καθοριστική για την έκβαση της μάχης στον δήμο Κομοτηνής θα είναι η στάση των πολιτών της Μειονότητας.

Στους άλλους τρεις δήμους της Ροδόπης έχουν ξεκινήσει από νωρίς οι συζητήσεις για την διαμόρφωση των συνδυασμών και των νέων συσχετισμών που θα προκύψουν. Θεωρείται πιθανό ότι οι σημερινοί εν ενεργεία δήμαρχοι θα είναι και πάλι υποψήφιοι για το αξίωμα αυτό, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών δήμαρχος εξελέγη το 2014 ο κ. Γιάννης Σταυρίδης, στον δήμο Αρριανών ο κ. Αχμέτ Ριτβάν και στον δήμο Ιάσμου ο κ. Καδή Ισμέτ.

Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, μετά την απώλεια του Γ. Παυλίδη και την ανάδειξη του Χρήστου Μέτιου στο αξίωμα του περιφερειάρχη, είναι αλήθεια ότι υπήρξαν μεγάλοι πολιτικοί κραδασμοί και αναταράξεις. Ήδη έχουν τεθεί εκτός παράταξης του κ. Μέτιου αρκετοί εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι και μεταξύ αυτών και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Δράμας και Καβάλας με τους οποίους ο περιφερειάρχης ήρθε σε πολιτική ρήξη.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει πολλούς στο κόμμα της Ν.Δ. τόσο τοπικά όσο και στην Αθήνα με αποτέλεσμα να αναζητούνται συναινέσεις για να μην χαθεί από την κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι ο κ. Μέτιος υπήρξε προσωπική επιλογή του αρχηγού της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεπώς είναι μεγαλύτερος ο βαθμός δυσκολίας για όσους ετοιμάζουν έναν ξεχωριστό συνδυασμό και προέρχονται από τη Ν.Δ.. Εξάλλου, οι περιφερειακές εκλογές είναι κατεξοχήν πολιτικές εκλογές και τα κόμματα επιδιώκουν από τα αποτελέσματά τους να εξάγουν πολιτικά συμπεράσματα το βράδυ των αποτελεσμάτων.

Γι’ αυτό και στα υπόλοιπα κόμματα υπάρχουν έντονες συζητήσεις για την δημιουργία των περιφερειακών τους ψηφοδελτίων. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Φώτης Καραλίδης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την επιθυμία να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης με το Κίνημα Αλλαγής, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στην αναζήτηση μιας ισχυρής υποψηφιότητας από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Τα ίδια ισχύουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ που ασφαλώς θα επιζητεί ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 11% περίπου που κατέγραψε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ στις εκλογές του 2014.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι στις Περιφερειακές εκλογές του 2014 η Ν.Δ. σε επίπεδο χώρας εξέλεξε με την στήριξή της 6 Περιφερειάρχες. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα, στο Βόρειο Αιγαίο και στο Νότιο Αιγαίο. Στην Κεντρική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο εκλέχτηκαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι που προέρχονταν όμως από την Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 2 δικούς του Περιφερειάρχες στην Αττική και στα Ιόνια νησιά και το ΠΑΣΟΚ επίσης 2 στην Κρήτη και την Δυτική Ελλάδα. Τέλος, στην Δυτική Μακεδονία εκλέχτηκε ανεξάρτητος υποψήφιος με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

22 Eylül 2018 Cumartesi 23:12

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >