14-03-2015
Ο Μάρτιος θα δείξει πολλά για
Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι πρωτοβουλίες και οι πολιτικές που θα ασκήσει η νέα κυβέρνηση στον χώρο της Θράκης. Και είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα η άσκηση αυτών των πολιτικών, γιατί η παρούσα κυβέρνηση συντίθεται-συναποτελείται από τους πολιτικούς οργανισμούς του Σύριζα και των ΑΝΕΛ που έχουν σε θέματα μειονοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ριζικά αντίθετες και ενίοτε συγκρουόμενες απόψεις. Ακόμα, όμως και στο εσωτερικό του κόμματος του Σύριζα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα λεγόμενα «εθνικά θέματα». Είναι, για παράδειγμα, άλλη η θεώρηση αυτών των θεμάτων του υποψηφίου ευρωβουλευτή και μέλος του ΚΕΜΟ, Δημήτρη Χριστόπουλου και άλλη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο με τίτλο «Πατριωτισμός και Αριστερά». Σύμφωνα με τον συγγραφέα «Πατριωτισμός σημαίνει πολιτικός αγώνας για τη διαφύλαξη και ενδυνάμωση: α) των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού• β) των δικαιωμάτων και δυνατοτήτων της χώρας στο διεθνές σύστημα.
Αποτελεί βασικό κριτήριο προσδιορισμού των "εθνικών συμφερόντων" που διασφαλίζει η ενεργητική δημοκρατική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι η αριστερά που νικά σε "πολιτισμικούς" αγώνες, όπως είναι αυτός του πατριωτισμού, αυξάνει τις προοπτικές επιτυχίας της. Διευκολύνεται για ευρύτερες συμμαχίες και τη συγκρότηση μιας Κυβέρνησης Σωτηρίας».
Θα είναι, εντωμεταξύ, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η επιρροή των απόψεων των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου, Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ και Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη, στην διαμόρφωση της πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα στα μειονοτικά ζητήματα της Θράκης.
Ο Σύριζα διαθέτει στην Θράκη μια συντριπτική πολιτική κυριαρχία με 7 εκλεγμένους βουλευτές εκ των οποίων οι 3 προέρχονται από τον χώρο της Μειονότητας. Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που η Μειονότητα διαθέτει μονοκομματική πολιτική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που ένα κόμμα έχει εκλέξει ταυτόχρονα 3 βουλευτές από την Μειονότητα της Θράκης. Συνεπώς, η πολιτική δύναμη του Σύριζα στην Μειονότητα, τα συντριπτικά ποσοστά που έλαβε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, προδιαθέτουν για δυναμικές πολιτικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση υλοποίησης της πολιτικής του συγκεκριμένου κόμματος. Κατά το παρελθόν ο Σύριζα έχει περιγράψει σε αδρές γραμμές τις θέσεις του για την Μειονότητα, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και γενικότερα τις θέσεις για τα μείζονος σημασίας μειονοτικά ζητήματα που κατά καιρούς έχουν τεθεί. Όμως, όπως έχουμε γράψει ξανά σε αυτήν εδώ την στήλη, στο προεκλογικό πρόγραμμα του Σύριζα κατά τις πρόσφατες εκλογές δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την Μειονότητα ούτε ο κ. Τσίπρας ανέφερε κάτι συγκεκριμένο στην προεκλογική του ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής. Πριν τις εκλογές ο βουλευτής κ. Καραγιουσούφ έκανε λόγο για αποκατάσταση της νομιμότητας των κατηργημένων συλλόγων της Μειονότητας στην βάση των δικαστικών αποφάσεων. Σε ομιλία του στην Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης άφησε και μια αιχμή για τα σχολεία που συγχωνεύθηκαν και για κάποια άλλα που καταργήθηκαν.
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι αντικαθίσταται τις επόμενες εβδομάδες ο μέχρι σήμερα διευθυντής του γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης με έδρα την Ξάνθη και πως πρόκειται να αποσταλεί από την κυβέρνηση στην περιοχή ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης της παρούσης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αν μη τι άλλο.
Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να τοποθετηθεί και ο νέος περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης στην θέση του κ. Σάββα Μελισσόπουλου με αποφασιστικές αρμοδιότητες στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης. Θα είναι καθοριστικής σημασίας αυτό το πρόσωπο που θα κληθεί υπηρεσιακά να αντιμετωπίσει, τα κενά, τις αντιφάσεις και τα ανοιχτά ζητήματα που άφησε πίσω της φεύγοντας από την εξουσία η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης. Και θα φανεί από την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και ο νέος περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, κατά πόσο τελικά η μειονοτική εκπαίδευση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως ένα θέμα μάλλον «εθνικό» παρά εκπαιδευτικό.
Οι πρόσφατες επιστολές των εκπροσώπων των συλλόγων των δασκάλων των αποφοίτων της ΕΠΑΘ της Ξάνθης από την μία και της Ροδόπης-Έβρου από την άλλη, αποκαλύπτουν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των ιδίων των μελών της μειονοτικής εκπαιδευτικής κοινότητας για τις πρόσφατες αλλαγές στην μειονοτική εκπαίδευση. Οι δάσκαλοι της Ξάνθης τα βρίσκουν σχεδόν όλα λάθος και οι συνάδελφοι τους της Ροδόπης και του Έβρου είναι περίπου ευτυχισμένοι(!) για ό,τι έχει συμβεί.
Αφού λοιπόν οι αλλαγές που έγιναν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όπως πιστεύουν οι δάσκαλοι Ροδόπης και Έβρου, δικαιούμαστε και εμείς από εδώ και πέρα να αναμένουμε ότι οι χρόνιες παθογένειες της μειονοτικής εκπαίδευσης θα αρθούν στο άμεσο μέλλον και θα έχουμε την χαρά στην Θράκη να βλέπουμε αριστούχους απόφοιτους των μειονοτικών σχολείων με επαρκή γνώση των ελληνικών και των τουρκικών που θα μπορούν να σταθούν στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!
Την ίδια στιγμή, πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτει ότι οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης παραμένουν μέσα στους πρώτους δέκα νομούς της χώρας με την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη διαρροή μαθητών.
Θα συνεχίσει, άραγε, η σημερινή κυβέρνηση την τακτική της προηγούμενης να συνομιλεί στην Θράκη μόνο με αρεστούς, με κομματικούς, με μόνιμους συνομιλητές και «μειονοτολόγους», ερήμην των φορέων της μειονότητας, των συλλόγων και των ίδιων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας; Θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με ενοχικά σύνδρομα απέναντι στην μειονοτική εκπαίδευση αντιμετωπίζοντας την με όρους «εθνικού συμφέροντος» ακόμα και στον διορισμό των σχολικών συμβούλων και όχι με όρους διαφάνειας, αξιολόγησης και αξιοσύνης; Θα καταργηθεί η αντισυνταγματική διάταξη της απαγόρευσης διορισμού στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων, μειονοτικών εκπαιδευτικών που έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια ή αντίστοιχα της αλλοδαπής; Θα αρθεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε θέσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το αίτημα για δίγλωσσα νηπιαγωγεία;
Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα και προκλήσεις στον χώρο της Μειονότητας για την νέα κυβέρνηση. Η οποία ασφαλώς ψηφίστηκε από τους πολίτες, κυρίως, για να δώσει λύσεις στα οικονομικά τους αδιέξοδα. Δεν μπορεί όμως να διαχωριστούν σε καμία περίπτωση τα θεσμικά ζητήματα από τα οικονομικά και να δοθεί η αίσθηση ότι οι κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές που είναι επιβεβλημένες και αναμενόμενες από μια κυβέρνηση με αριστερή ή προοδευτική κατά βάση πολιτική ταυτότητα μπορούν να περιμένουν. Τα προβλήματα είναι εδώ και όλοι κρίνονται στο τέλος από τις αποφάσεις και τις πολιτικές τους πρωτοβουλίες...
14 Mart 2015 Cumartesi 23:07