11-02-2019
Ελληνοτουρκικός διάλογος για την ειρηνική επίλυση των διαφορών
Tην πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την συνάντησή που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο υποδέχθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο προεδρικό μέγαρο της τουρκικής πρωτεύουσας. Στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών που ακολούθησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, Τσίπρας και Ερντογάν έθεσαν το πλαίσιο για μια πορεία αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στις δύο χώρες που θα οδηγήσει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ τους, χωρίς όμως να κρύβουν και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρξαν σε διάφορα θέματα μείζονος σημασίας.
«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών μας ελληνικής καταγωγής και περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «οι δύο πλευρές προτού ξεκινήσουν τον διάλογο θα πρέπει να εντοπίσουν έναν οδικό χάρτη για να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης.
Κληθείς από Τούρκο δημοσιογράφο να αξιολογήσει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε από το 1971 η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό, δεν ήμασταν εμείς στην διακυβέρνηση της χώρας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί έχουν φέρει το θέμα αυτό πολλές φορές στην ατζέντα και συμπλήρωσε: «Κάθε φορά που έρχεται αυτό, εγώ τους λέω ότι στη Δυτική Θράκη ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων, ελάτε και εμείς να λύσουμε αυτό το θέμα».
«Σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συζητήσαμε και τα θέματα της τρομοκρατίας. Η Τουρκία και η Ελλάδα γνωρίζουν και έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Εμείς θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε έναν οδικό χάρτη και να έχουμε μια αντιμετώπιση, όπως το PKK, και το κίνημα FETO, το οποίο θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατικό» ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Περιμένω αυτούς που την 15η Ιουνίου 2016 έχασαν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, ότι θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο διάλογός ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο Πρόεδρο όλα αυτά τα χρόνια ήταν ειλικρινής και σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των δύο λαών αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ σημείωσε πως «οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
«Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. «Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε ο εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Συμφωνήσαμε ότι το καλοκαίρι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι συμφωνήσαν να προχωρήσουν στη διοργάνωση νέου επιχειρηματικού φόρουμ που θα αναδείξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία, ιδίως τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει από μια κρίση που την ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια.
«Συνομιλήσαμε για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των ροών, για την ανάγκη αύξησης των επιστροφών και την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, προς όφελος, μεταξύ άλλων, όλων των χωρών της περιοχής.
Αναφορικά, τέλος, με την ακανθώδη υπόθεση των «8» στρατιωτικών στους οποίους δόθηκε άσυλο στην Ελλάδα ενώ εγκαλούνται από την Τουρκία ως τρομοκράτες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης» και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι» και πως αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
11 Şubat 2019 Pazartesi 14:22