Anasayfa
27-02-2019
Το τέμενος της Αθήνας, τα τεθωρακισμένα του κ. Καμένου και άλλα πολλά!
Τα ελληνοτουρκικά θέματα κυριαρχούν στην επικαιρότητα στον απόηχο της επισκέψεως του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και της συναντήσεως του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχουν δημοσιεύματα που μιλούν για συμφωνία των δύο ηγετών σε ένα νέο “Ελσίνκι 2” όπου θα τεθούν οι βάσεις συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και για το άνοιγμα του Τεμένους της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά το Τέμενος της Αθήνας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πιθανότατα θα ανοίξει τις πύλες του την 1η Απριλίου μετά από πολλά χρονιά πολιτικών παλινωδιών, γραφειοκρατικών εμποδίων και κοινωνικών αντιδράσεων που απέτρεπαν την ολοκλήρωσή του. Στο ίδιο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Σκουρή που δημοσιεύεται στον ιστότοπο news247.gr, η Αθήνα φέρεται να μην ικανοποιεί το αίτημα της Άγκυρας για μιναρέ και επαναλειτουργία του Φετιχιέ Τζαμί.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες πιθανότερη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Τεμένους της Αθήνας είναι η 1η Απριλίου, ημέρα που η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο, κάτι που- όπως πιστεύουν οι αρμόδιοι- μπορεί (εφόσον ο καιρός το επιτρέψει) να πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται στη διαδικασία της επιλογής ιμάμη. Η σχετική θέση έχει προκηρυχθεί, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι αυτός δεν θα είναι σιίτης, αλλά πρόσωπο του μετριοπαθούς Ισλάμ. Θα είναι δηλαδή σουνίτης και σύμφωνα με την προκήρυξη, έλληνας πολίτης, που θα μιλάει ελληνικά…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές «το πρόσωπο για την πολύ ευαίσθητη θέση του πρώτου ιμάμη στην Αθήνα έχει μάλλον βρεθεί. Το τέμενος θα διοικείται από επταμελή Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από δυο εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, δυο εκπροσώπους του δήμου Αθηναίων και δυο εκπροσώπους των μουσουλμανικών οργανώσεων της Αθήνας. Επικεφαλής είναι ο προϊστάμενος της διεύθυνσης θρησκευτικής διοίκησης του υπουργείου Παιδείας Κωνσταντίνος Πιταδάκης».

Βρίσκεται επίσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση το τελευταίο προεδρικό διάταγμα για τον τρόπο λειτουργίας του τεμένους. «Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους για το θέμα, καθώς αναμένονται αντιδράσεις από ακροδεξιούς κύκλους και χρυσαυγίτες. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην Αθήνα λειτουργούν παράνομα 74 τζαμιά, στην Κρήτη 4 και στη Θεσσαλονίκη 2», καταλήγει το ρεπορτάζ. Σε μια πρώτη ανάγνωση όλων αυτών των πληροφοριών, προκύπτει ότι στο Τέμενος της Αθήνας τον πρώτο λόγο θα έχει το ελληνικό κράτος και όχι οι θρησκευτικοί λειτουργοί του Ισλάμ στην Ελλάδα..
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, ο μέχρι πριν ένα μήνα υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμένος, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη λέει πράγματα που είναι να απορεί κανείς πώς έγινε αποδεκτός από ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς συγκυβέρνησε μαζί του για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, κατέχοντας μάλιστα το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας!

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καμένος σε αυτή του την συνέντευξη εμφανίζεται να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «τα Σκόπια είναι 20 λεπτά δουλειά. Αν αποφασίσει μια ίλη τεθωρακισμένων να περάσει μέσα θα φτάσει στην άλλη πλευρά των Σκοπίων. Θα φτάσει στη Σερβία»! Με άλλα λόγια ο κ. Π. Καμένος εμφανίζεται ως δυνητικά υπέρμαχος μιας ακραίας στρατιωτικής και ιμπεριαλιστικής επέκτασης της Ελλάδας σε ξένα ευρωπαϊκά εδάφη μέσα στον Βαλκανικό χώρο που θα φτάνει μέχρι την Σερβία! Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που διαβάζουμε ανάλογες θεωρίες.

Θυμίζουμε το κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν διάφοροι πολιτικοί κύκλοι στο εσωτερικό της χώρας εμφανιζόταν υπέρμαχοι της στρατιωτικής κατάληψης των Σκοπίων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε και τα ελληνικά παραστρατιωτικά τάγματα που πολέμησαν στο πλευρό του Ράτκο Μλάντιτς κατά την πολιορκία της Σρεμπρένιτσα και ενέχονται σε δολοφονίες χιλιάδων άμαχων μουσουλμάνων την εποχή εκείνη.
Υποτίθεται όμως ότι όλα αυτά αποτελούσαν μια θλιβερή ανάμνηση αφού στη νέα εποχή που βιώνουμε, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία με την συμφωνία των Πρεσπών μπήκαν στον δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης. Να λοιπόν, που ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα ήρθε να επαναφέρει μνήμες αλλά και μία πολιτική ρητορική που κάθε άλλο παρά μπορεί να ταιριάζει σε σύγχρονες δημοκρατίες.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βαδίζουμε μέσα σε ένα εκρηκτικό πολιτικό τοπίο σε εκλογές τον Μάιο με το μόνο που απομένει να διευκρινιστεί να είναι αν αυτές οι εκλογές θα είναι εντέλει διπλές ή τριπλές. Αν θα αφορούν, δηλαδή, μόνο την αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή ή εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει τελικά την ίδια χρονική περίοδο να δώσει και την «μητέρα των μαχών», που δεν είναι άλλη από την κάλπη των εθνικών εκλογών.

27 Şubat 2019 Çarşamba 13:35

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >