Anasayfa
27-03-2019
Γ. Κατρούγκαλος στο Πρακτορείο Anadolu: «Να κρατήσουμε ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας»
Tη βούληση των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu με αφορμή την επίσκεψή που πραγματοποίησε την Πέμπτη 21 Μαρτίου στην Τουρκία όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτό που συμφωνήσαμε με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει με το να εργασθούμε μαζί για να βρούμε τρόπους ώστε να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρθηκε και στις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο. Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου διευκρίνισε ότι «ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ό,τι δικαίωμα τής αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Φυσικά αντιμετωπίζουμε θετικά την συμπερίληψη της Τουρκίας. Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Ο Κατρούγκαλος σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι και οι δυο πλευρές στην Κύπρο έχουν δικαιώματα.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Τουρκία προκειμένου να βρουν τον τρόπο οικοδόμησης της εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ενώ σημείωσε πως είχαν έναν ειλικρινή διάλογο με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην μεταξύ τους συνάντηση που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες και καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Αναφορικά με την θαλάσσια γραμμή ανάμεσα στις δυο χώρες τόνισε: «Οι ηγέτες των δυο χωρών συμφώνησαν για την διασφάλιση της θαλάσσιας σύνδεσης από την Ίζμιρ στο Λιμάνι Λαυρίου. Πιστεύω πως τα δρομολόγια αυτά θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο».
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση κατά τεμενών στη Νέα Ζηλανδία και την έξαρση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είπε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα λειτουργούν ως παραδείγματα που προσπαθούν να αποδείξουν ότι μπορεί να υπάρξει μια καλή συνεργασία μεταξύ χωρών που έχουν διαφορετικές θρησκείες».

Αναφερόμενος στην διαμάχη που κυριαρχεί αυτή την εποχή στην Ευρώπη ανάμεσα σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν μια ανοιχτή κοινωνία με σεβασμό στις ελευθερίες και στους ξενόφοβους ακραίους εθνικιστές, που συμβάλουν στην διόγκωση του κύματος της Ισλαμοφοβίας ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε : «Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σημαντική μόνο από την άποψη της οικονομίας, αλλά είναι σημαντική και από την άποψη της Ευρώπης που θα θέλαμε να δούμε στο μέλλον. Εμείς επιθυμούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και για την ταυτότητα της Ευρώπης και για να δείξουμε το ευρωπαϊκό μέλλον το οποίο οραματιζόμαστε».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία ζητά την αναστολή των ενταξιακών διαβουλεύσεων με την Τουρκία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό και πρόσθεσε: «Όλοι οι Έλληνες μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισαν κατά του ψηφίσματος. Αυτό σημαίνει πως εμείς θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτό είναι προς όφελος εκτός του τουρκικού λαού και της Ευρώπης και της Ελλάδας».

Υπογράμμισε, τέλος, πως η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στην Τουρκία και ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό σε όλα τα φόρα που είμαστε παρόντες. Θα υποστηρίξουμε πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η Τελωνειακή Ένωση. Αυτό είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Ελλάδας ταυτόχρονα».

27 Mart 2019 Çarşamba 13:47

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >