Anasayfa
05-08-2019
Τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα της νέας κυβέρνησης
Δύο κοινωνικά ζητήματα αναμένεται να πυροδοτήσουν το επόμενο διάστημα την πρώτη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τόσο στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όσο και στην εξυγίανση της ΔΕΗ, με την Κουμουνδούρου ήδη να εκφράζει την αντίθεση της και για τα δύο θέματα.

Η Φώφη Γεννηματά σταθμίζει τα δεδομένα και θέτει όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να στηρίξει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση κινείται με γοργούς ρυθμούς και ήδη ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθούν τα νομοσχέδια που έρχονται αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική δημοσιογραφική σελίδα, “THE TOC”, «η κυβέρνηση επιθυμεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, ένας στόχος που φαίνεται πως θα επιτευχθεί. Το ΚΙΝΑΛ το βλέπει θετικά και ζητά την επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, τον οποίο είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, στηρίζει σε αυτό το ζήτημα τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Η επίμαχη διάταξη αναμένεται να έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.
Πρόκειται για μια προσωπική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκτιμά πως έχει την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, αλλά και της νεολαίας που θέλουν τα πανεπιστήμια να σταματήσουν να είναι κέντρα ανομίας. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η κατάργηση του ασύλου θα προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς αλλά δεν ανησυχούν καθώς θεωρούν ότι θα είναι πρόσκαιρες και μικρής έκτασης. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου» είχε πει χαρακτηριστικά στις προγραμματικές δηλώσεις η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η διάσωση της ΔΕΗ αποτελεί γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση, καθώς ο Κωστής Χατζιδάκης αναζητά τρόπους ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως μοναδικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος φαίνεται ήδη πως βρίσκεται κοντά στη λύση του προβλήματος ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια με την μη εφαρμογή της μείωσης των λογαριασμών που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση από την μείωση του ΦΠΑ.

Ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστηρίζει πως εκτός από τα ταμειακά χρειάζονται και διαρθρωτικά μέτρα σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη απ’ όσο νομίζει κάποιος. Και, επομένως, καλό είναι να συνεννοηθούμε, να δούμε πώς θα σώσουμε την επιχείρηση».

Εντωμεταξύ η λειτουργία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, η μείωση του ποσοστού αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις και οι βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι τα θέματα στα οποία εστιάζει την προσοχή του το υπουργείο Παιδείας.

Πρώτο και κύριο, η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου έχει κάνει συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξεταστεί το τι χρειάζεται για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές ή το προσωπικό που θα χρειαζόταν. «Κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λύσουμε όσο περισσότερα ζητήματα μπορέσουμε, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για ένα θέμα με ισχυρή αντανάκλαση και στην Θράκη σε ό,τι αφορά το ανεκπλήρωτο μέχρι σήμερα αίτημα της Μειονότητας για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην δίγλωσση υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις της κυβέρνησης για όλα αυτά φαίνεται ότι θα κριθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.

5 Ağustos 2019 Pazartesi 19:06

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >