Anasayfa
16-12-2019
Σταθεροποίηση για Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, πτώση για ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η MRB
Εξι μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η μεγάλη δημοσκόπηση «Τάσεις» της εταιρίας MRB που διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο αποτυπώνει μία εικόνα της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την πολιτική της συμπεριφορά.

Είναι απολύτως αναμενόμενο ότι η κυβερνώσα παράταξη που αναδείχθηκε νικήτρια από την κάλπη με διαφορά 8,5 μονάδων από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί παρά να προηγείται και στην πρόθεση ψήφου μέσα σε λίγους μήνες από τις προηγούμενες εκλογές. Άλλωστε η Ν.Δ. προηγούνταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με αυξομειώσεις στην διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τα μέσα περίπου του 2016 έως και τις παραμονές της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης.

Η πανελλαδική έρευνα έγινε σε δείγμα 2.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και διεξήχθη από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2019. Συνεπώς, θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας σε σχέση με τις αντίστοιχες τηλεφωνικές έρευνες που διεξάγονται στην Ελλάδα σχεδόν κάθε μήνα.

Η Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου καταγράφει ποσοστό 36,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να έπεται με 24,5%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 7,7%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,3%, ΜέΡΑ 25 3,2%, Χρυσή Αυγή 2,7%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,9% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 11,3%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 4,8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 6,5%.

Η εκτίμηση ψήφου με την πλήρη αναγωγή της πρόθεσης ψήφου στους πολίτες που δήλωσαν κάποια κομματική προτίμηση, δηλαδή επί της ουσίας το ενδεχόμενο αποτέλεσμα σε περίπτωση που οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, δίνει κεντρική τιμή για τη Ν.Δ. στο 41,5%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,65% από τις εκλογές του Ιουλίου. Η κεντρική τιμή του ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει το 27,6% και παρουσιάζει μία πτώση από τις εκλογές τεσσάρων (4) περίπου μονάδων. Το Κίνημα Αλλαγής κινείται στο 8,7% και δείχνει να ανακάμπτει δημοσκοπικά κατά 0,6% σε σχέση με το 8,1% που πέτυχε στις εκλογές. Το ΚΚΕ εμφανίζεται με κεντρική τιμή στο 6,2% και άνοδο 0,9% από τον Ιούλιο, το κόμμα Βελόπουλου, η «Ελληνική Λύση», καταγράφει ποσοστό 4,8% προσαυξημένο κατά μία μονάδα ενώ, τέλος, το κόμμα Βαρουφάκη, «ΜεΡΑ 25» κινείται στην περιοχή του 3,6%, δηλαδή περίπου στο ίδιο ποσοστό και ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με τις εκλογές. Στο 3% κινείται κατά μέσο όρο και η Χρυσή Αυγή που δείχνει να αντέχει δημοσκοπικά παρά το γεγονός ότι έμεινε εκτός Βουλής για λίγες χιλιάδες ψήφους.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 61,2% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,1%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 11,8%. Ακολουθούν «Άλλες αναφορές» με ποσοστό 5,2 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,8%.
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41% απαντά η ΝΔ, το 30,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,9% κανένα κόμμα.

Ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 35,5% απαντά ΝΔ και το 46,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα πότε θα θέλατε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές», το 57,4% απαντά «να προκηρυχθούν περίπου στο τέλος της τετραετίας». Στο αντίστοιχο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές» το 64,3% απαντά «θα προκηρυχθούν περίπου στο τέλος της τετραετίας».

Στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται από τους ψηφοφόρους ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 40,9% των ερωτηθέντων ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 29,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 26,3%.
Τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ανεργία με 52%, το μεταναστευτικό/προσφυγικό/οικ. μετανάστες με 40,5%, η υγεία/περίθαλψη με 33,6%, το φορολογικό σύστημα με 33,4% και η οικονομική ανάπτυξη με 30%.

Η λέξη «ελπίδα» σε ποσοστό 41,1% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «οργή» με ποσοστό 41%, η «ντροπή» με 36,9% και ο «φόβος» με 35,6%.

Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 56,1% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 16,9% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».
Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 59,4% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 12,9% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Ως προς την επικείμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας σημαντικό ποσοστό των πολιτών (44,8%) δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να παραμείνει ο Προκόπης Παυλόπουλος για δεύτερη θητεία ενώ το 41,1% επιθυμεί νέο πρόσωπο στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο κύριος Παυλόπουλος σε αυθόρμητο επίπεδο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιλέγεται από το 26% όσων μπήκαν στην διαδικασία να αναφέρουν κάποιο όνομα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το 11,2%, το 8% επιλέγει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, το 5,9% τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 4% την κυρία Μαρία Δαμανάκη.

Οι πολίτες με αυξημένα ποσοστά (59,2%) θεωρούν πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ανησυχία των πολιτών τους οδηγεί, σε ποσοστό 70,2% να πιστεύουν ότι τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

16 Aralık 2019 Pazartesi 15:15

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >